Çeviriler
Tüketici Rehberi - Gıdalarımızdaki Endokrin Sistemi Bozucu Pestisitler
Zehirsiz Sofralar projesinin ortaklarından Pestisit Eylem Ağı’nın (Pesticide Action Network – PAN) yayımladığı bu rehber, endokrin sistemi bozucu kimyasalların (EBK’ların) hamile ve bebekler için daha toksik olduğundan söz ediyor ve zehirli kimyasallardan nasıl korunabileceğine yönelik önerilerde bulunuyor.
Uluslararası Pestisit Eylem Ağı Yüksek Seviyede Tehlikeli Pestisitler Listesi
Bu ‘‘PAN Uluslararası Yüksek Düzeyde Tehlikeli Pestisitler Listesi’’, ilk önce PAN Almanya tarafından PAN Uluslararası için kaleme alınmıştır. İlk versiyon, Ocak 2009’da yayınlanmıştır. O günden itibaren kriterler yenilenmiş, çeşitli pestisitlerin sınıflandırması değiştiği için, liste birkaç defa güncellenmiştir.
Avrupa Birliği'nde Sağlık Maliyetleri - EBK'lerin Payı
Sağlık ve Çevre İttifakı (HEAL), bu faaliyet raporunu takiben bir ilk adım olarak, teknik raporu hazırlamış, Avrupa’da ciddi bir halk sağlığı düşmanı olan endokrin sistemi bozucu kimyasallara (EBK) maruz kalmanın sağlık etkileri ve bu etkilerin kamu sağlığı maliyetlerini ortaya dökmeyi hedeflemiştir. Geçtiğimiz 20 yıl içinde yürütülen bilimsel araştırmalar, sentetik olarak üretilen EBK’ları, hormon-bağlantılı kanserler, tip 2 diyabet ve kısırlık gibi çeşitli hastalıklar ve tıbbi durumlar ile ilişkilendiren birçok kanıt ortaya çıkarmıştır.
Güvenli Pestisit Masalları - Özet
Organik tarımcı Andre Leu, hakem denetimli kanıtları ortaya dökmek amacıyla saygın bilim dergilerini tarayarak, gerçeklerin kimyasal şirketlerinin ve pestisit yetkililerinin iddia ettiği gibi olmadığını söylüyor. Leu, teknik jargonu basit kelimelere dökerek, pestisit güvenliğine dair en sık karşılaşılan beş söylentiyi ele alıyor ve bunları bilimsel veriler ışığında çürütüyor.
Ekmeklerdeki pestisitler hakkında bir tüketici rehberi
Ekmek, birçok insan için, vazgeçilmez bir günlük gıdadır. Oysa bu rehber, ürkütücü bir istatistik sunuyor. 2000 ile 2013 yılları arasında Gıdalardaki Pestisit Kalıntılarına Dair (PRIF)1 Defra Uzman Komitesi’nin analiz ettiği ekmek numunelerinin neredeyse üçte ikisi, pestisit kalıntılarıyla kirlenmiş durumda.
BM Gıda Hakkı Özel Sözcüsü Olivier de Schutter'in Raporu
Özel Sözcü, geçtiğimiz beş yıl içinde yayınlanan kapsamlı bilimsel literatüre dayanarak, gıda hakkı ile güçlü kavramsal bir bağa sahip olmakla kalmayıp, bu insan hakkının çeşitli ülkeler ve çevrelerdeki hassas insan grupları için hızla somutlaştırılmasına katkıları kanıtlanmış bir tarımsal kalkınma modeli olarak, agroekolojiyi teşhis etmiştir.
Pestisit Kullanımını ve Pestisitlere İlişkin Riskleri Azaltmak
Pestisitler, besin sistemlerinde hassas bir rol oynamaktadır: Bitkileri korumak amacıyla uygulanırlar, ancak çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Küresel pestisit kullanımı, yılda 3,5 milyar kg etken madde seviyesine yükselmiş, öte yandan, uygulanan kimyasalların önemli bir kısmının hem endüstri ülkelerinde hem de gelişmekte olan ülkelerde aşırı, yüksek maliyetli veya gereksiz olduğu ortaya çıkmıştır.